Отказаха се да сменят името на столичния бул. „Янко Сакъзов“ 08.12 | 15:18

Общинските съветници гласуваха срещу преименуването му на „Конрад Аденауер“

От iNews.bg

Столичният общински съвет гласува отмяна на решението за преименуване на част от бул. "Янко Сакъзов” с името "Конрад Аденауер”. След поредица от граждански протести пред сградата на Столична община срещу смяната на името на част от булеварда без провеждане на обществено допитване с жителите на района, общинските съветници днес отмениха решението с 44 гласа "за”, 7 "против” и 4 "въздържали се”.

Предложението за новото име беше на реформатора Прошко Прошков, според когото тази част от булеварда всъщност е безименна, а първият канцлер на ФРГ Конрад Аденауер е роден преди точно 140 г. и е добре да бъде почетен с улица на свое име, припомня бТВ.

На 17 юни 2016 г. общинският съветник Войслав Тодоров от партия "Нормална държава" внесе доклад за отмяна на решението за именуването на "безименна улица” след получени сигнали и гражданска подписка с над 850 подписа на живущите на булеварда.

На 24 ноември се проведе масов протест пред сградата на Столична община срещу начина на вземане на решения в общината, на който гражданите от район "Оборище” протестираха срещу преименуването на булеварда без тяхно съгласие.

Водещи

Най-четени