Откраднатият ток на годишна база от ерепетата е много, с него България може да свети 16 часа 11.02 | 09:20

4454 фирми са били хванати да крадат електроенергия, най-много тарикати има в Западна България

От iNews.bg

Трите електроразпределителни дружества за миналата година са успели да фактурират крадена електроенергия, колкото България консумира за 16 часа.

Количеството се равнява на почти 55 гигаватчаса. По данни на НСИ за 2020-а нетното среднодневно потребление на електрическа енергия е била 83,57 гВтч.

Най-големи количества краден ток е установен в Западна България, сочат данните от ЧЕЗ-разпределение - 26 гигаватчаса. 86% от случаите се падат на битовите потребители, като при тях хванатите кражби са 3805.

649 фирми, снабдявани от ЧЕЗ, са били засечени да крадат ток, съобщиха за от ерепето. Общо случаите са 4454.

На територията, обслужвана от ЕРП-север, са съставени близо 1900 констативни протокола за неправомерно потребление на електрическа енергия, уточняват от ерепето, доставчик за Североизточна България.

Общото количество начислена електроенергия в тях е в размер на 16,8 гВтч, пише Монитор. Най-голямото количество консумирана, но неотчетена електроенергия при стопански клиент възлиза на близо 250 мВтч, а при битов - 148 мВтч.

От ерепето припомнят, че щетите, предизвикани от неправомерно ползване на електроенергия, са не само финансови - както за самото електроразпределително дружество, така и за коректните клиенти.

Кражбите на ток намаляват качеството на електрозахранването и влошават експлоатационните характеристики на електрическата мрежа.

Това е предпоставка за влошаване сигурността на доставките, причинява неудобства за клиентите.

Най-честите начини за неправомерно потребление на електроенергия, отчетени при извършените от специалистите на ЕРП-север проверки, са чрез софтуерна манипулация на електромер – 37%, или чрез директно присъединяване към мрежата - малко над 37%, уточняват от ЕРП-север.

Данните за нерегламентирано присъединяване към разпределителната мрежа на Електроразпределeние-юг, част от EVN, сочат, че за периода януари - ноември 2020 г. включително са установени кражби на общо 6,787 гВтч електроенергия за 1,26 млн. лв.

Тези стойности са по-малки в сравнение със стойностите за цялата 2019 г., когато са регистрирани 12,051 гВтч за 2,17 млн. лв.

За периода януари-ноември на миналата година при битовите клиенти са установени кражби на 2686 мегаватчаса за 524 хил. лв.

При стопанските клиенти те са 4101 мегаватчаса за 735,4 хил. лв.

От ерепето, обслужващо югоизточната част на страната, са установили, че кражбите най-лесно се установяват с дистанционни електромери. 62% от тези уреди там са такива.

Допълнително в трафопостовете са монтирани балансови електромери, чрез които се следи и консумацията по всяка кабелна линия или електропровод. Наред с това продължават и проверките с техника по места.

Електроразпределeние-юг припомнят за хванатите в последните години рецидивисти в кражбите на ток. Подобен пример е хотелски комплекс в курортно селище Свети Влас с монтиран електромер с дистанционно отчитане.

За периода 2017 - 2019 при него са установени 5 манипулации, за които са съставени съответните констативни протоколи.

В различните случаи са установявани различни типове манипулации - монтирано устройство в електромера, променена схема на свързване, прекъснати две токови вериги. Общо неправомерно ползван ток е 271 036 кВтч за 38 200,67 лв.

В ЧЕЗ също дават информация във времето назад за подобни "шампиони".

Да краде ток бе спипан хотел в Елин Пелин. Преди почти 2 години екипи на ЧЕЗ- разпределение установиха за седми пореден път луксозна къща в кв. Киноцентър-Драгалевци да консумира неправомерно електроенергия.

На 12 декември миналата година пък в стопанска сграда в бившето ТКЗС в с. Хераково, край София, при проверки заради установени аномалии на потреблението е хваната ферма за биткойни, незаконно присъединена към мрежата за средно напрежение.

По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства. От ЧЕЗ определиха, че това е най-голямата кражба в историята на дружеството у нас.

Според експерти от ерепетата общото откраднато количество на ток в страната е трудно да се установи с точност, защото понякога апашите се хващат дълго време, след като са започнали да крадат

По правилата на КЕВР в подобни случаи количеството, което трябва да плати крадецът, се изчислява от оператора на съответната мрежа за период не по-дълъг от 180 дни от датата на констатиране на присъединяването.

Количеството електрическа енергия се пресмята по една втора от пропускателната способност на присъединителните съоръжения, свързващи инсталацията на обекта със съответната мрежа при 24-часово натоварване.

Водещи