Открива се изложба „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“ 15.03 | 09:12

Тя разказва и историята на обявените от Израел за праведници български граждани

От iNews.bg

Следобед от 17:00 ч. в Изложбена зала "Архиви" ще бъде открита документалната изложба "1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи". По повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи Държавна агенция "Архиви" за първи път организира изложба, която ще разкаже историите на българските праведници, обявени за такива израелския институт "Яд Вашем" заради приноса им за спасяването на български евреи. Те са общо 20 души.

Сред по-известните личности са Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски. Има обаче и напълно непознати имена. Това са обикновени хора, които рискуват живота си в размирните военни години, за да помогнат и спасят евреи. Акцент на експозицията са истории, които българското общество не познава – на обикновените българи, спасили евреи и получили признанието на "Яд Вашем". Амбицията на организаторите е да се покажат малките на пръв поглед усилия, които тези хора са направили, но с които са рискували живота си и собственото си удобство в онези времена, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход. Делото им заслужава да бъде помнено и разказано.

В изложбата е отделено място на първите прояви на омраза и антисемитизъм преди приемането на Закона за защита на нацията. В хронологичен порядък е изведено антиеврейското законодателство в България от 1941 до 1944 г. В експозицията са проследени преследването и защитата на българските евреи в годините на Холокоста. На откриването на изложбата ще бъде представено едно изключително ценно наскоро постъпило дарение – архивът на Рафаел Камхи, деец на ВМРО, един от спасените солунски евреи. Архивът е бил съхраняван в продължение на 70 години от съратника му Наце Боболев, чийто внук Росен Нацев дари на Държавна агенция "Архиви".

Водещи

Най-четени