Откриваме генерално консулство в Йерусалим 05.09 | 16:28

Нашият народн таи симпатия и почит към българите, каза Нетаняху на Брисов

От iNews.bg

България ще открие генерално консулство в Йерусалим. Това обяви в Израел премиерът Бойко Борисов, който се срещна днес с колегата си Бенямин Нетаняху. Двамата обсъдиха теми, свързани с противодействие на киберпрестъпността и тероризма, както и сътрудничество в областта на здравеопазването и земеделието, предаде БНР. 

Премиерът Нетаняху посрещна Бойко Борисов  с думите: "Добре дошъл в Йерусалим, приятелю мой". 

Той отново изтъкна ролята на България за спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война и допълни: "Най-ценното е отношението на симпатия и на почит, които таи нашият израелски народ към българския народ".

Израелският премиер изрази надежда, че разкриването на почетно консулство ще е първа крачка към установяване на българското посолство в Йерусалим. Българският министър-председател Бойко Борисов изтъкна от своя страна:

 "Генерално консулство за цял Израел разкриваме, така че да улесняваме максимално и българските, и израелските граждани".

Борисов покани Нетаняху на смесеното заседание между двете правителства, което ще се проведе в България до края на годината. 

Българският премиер ще се срещне с близки на загинали в кървавия атентат в Сарафово, а по-късно, заедно с Бенямин Нетаняху, ще участва в тържествено откриване на паметника-близнак с този, който има в София-символ на подвига на българите за спасяването на евреите през Втората световна война.

Водещи

Най-четени