Откриват "гореща линия" за сигнали от ремонта на „Графа" 08.11 | 19:56

От Общината инициират среща с търговците, които поискаха обезщетения

От iNews

Компенсации за загубите, които търпят заради ремонта на "Графа", искат търговците там. Продължителните ремонтни работи, както и поредицата от ремонти на ремонта накара част от търговците сами да премахнат загражденията пред магазините си, тъй като клиентите им нямат възможност да стигнат до тях вече месеци. Според Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет, проблемът е по-скоро комуникационен. За да се разреши, от Общината инициират среща с бизнеса в петък, 9 ноември.

Илиана Агопова има заведение за бързо хранене на "Графа". От години тя не само работи, но и живее на ремонтиращата се в момента улица. Местожителството й обаче скоро може да се промени. "На този етап, както сме отворили, собственоръчно махнахме загражденията отпред, за да можем да работим, защото работниците затварят и никой не може да припари до нито един търговски обект в редицата. Загубите са огромни. Имаме много голям кредит, заложила съм си жилището и може да го загубя", каза Агопова. Тя напомни, че трябва да плаща заплати на служителите - човека в кухнята и две продавачки, а и собствениците работят, защото не могат да си позволят да назначат още хора. По отношение на клиентите каза, че "в лабиринтите се лутали по десетина - двадесет човека", които стигали до заведението. Тя не приема като компенсация очакванията на общинските власти за нарастване на потока от хора в района след ремонта. И напомня, че преди ремонта имали десетки посетители само за обяд. Заради всичко това Илиана и нейни колеги искат компенсации.

Според Малина Едрева от групата на ГЕРБ в Общинския съвет обаче, проблемът е изцяло комуникационен, тъй като районният кмет не е информирал работещите и живеещите в района какво се обсъжда на оперативките при кмета Йорданка Фандъкова. Затова и се предлагат решения. "Първо, откриваме нарочен телефон за сигнали, който ще функционира само за този мащабен ремонт в центъра на София и ще бъде в рамките на срока на изпълнение за договора. Освен това, специално отваряме Фейсбук страницата на "Транспорт за София", за да можем да информираме за етапите и всичко, което е свързано със следващите стъпки по изпълнението на проекта. Имейл също ще бъде открит за сигнали за ремонта и мислим за още няколко мерки, които да подобрят комуникацията", каза Едрева и допълни: "Възможните компенсации трябва да бъдат внимателно прегледани, така че не ме карайте да кажа какво може да се случи, защото мога да кажа нещо, което след това не е възможно по закон и прокуратурата да се самосезира".

Какви са възможните по закон компенсации ще стане ясно на среща между търговците и Общината утре в 18 часа в Столичната библиотека.

Водещи

Най-четени