Откриха 13 картини на Дечко Узунов и Васил Стоилов в лихвари 18.07 | 18:37

До акцията на столичните антимафиоти се стигнало в резултат на жалби от граждани

От Кремена Бедерева

Нелегални лихвари са задържани при специализирана операция на столичните антимафиоти и колегите им от СДВР, съобщиха от пресцентъра на МВР.

До акцията се стигнало в резултат на жалби от граждани. Работата по случая е продължила няколко месеца. 64-годишната С.П. и 58-годишният П.Ш. не са известни на полицията с предишни криминални прояви.

Те са извършвали незаконна банкова дейност, като за това са получавали неправомерни доходи. В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания в домовете им и във вила.

Там са открити общо 13 картини на Дечко Узунов и Васил Стоилов. Предстои експерти от Националната художествена галерия да установят автентичността и стойността на платната. Не са открити документи за произхода им.

Предполага се, че картините на известни български художници са били оставяни като залог и са придобити на безценица от двойката. От ползвани от двамата касети в банков трезор са иззети множество документи, нотариални актове и общо 46 450 евро.

При процесуално-следствените действия от жилищата са иззети компютърна конфигурация и множество мобилни телефони. Двамата са задържани за 24 часа. Разследването продължава.

Водещи

Най-четени