Откриха варели с опасни химикали на няколко места в София 20.09 | 14:44

Има задържан бизнесмен

От iNews

При проверки от РИОСВ-София и МВР са установени 250 изхвърлени варела с химикали в няколко столични района. По случая е задържан собственик на строителна фирма в София, съобщиха за БТА от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Във връзка с постъпили сигнали за варели в районите "Искър”, "Панчарево” и "Кремиковци”, експерти от РИОСВ, служители на 8 Районно управление на СДВР, Столичната община, Столичния инспекторат, Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” и представители на районните администрации извършиха проверки на място.

Някои от изхвърлените варели били с нарушена цялост и неясно съдържание. Част от тях са с етикети, сигнализиращи за химични вещества, опасни за човека и околната среда. Някои от тях са с нарушен, нечетлив или липсващ етикет. С цел установяване на съдържанието служители на СДВР са взели проби за анализ.

На четири различни места в район "Искър” са открити 125 варела с химикали. В район "Панчарево” са намерени 42 варела в два имота, а в район "Кремиковци” - 83.

Замърсените терени са оградени с обезопасителни ленти. В резултат на дадените предписания от РИОСВ – София, е предприето извозване на 95 от варелите на площадка, отговаряща на изискванията за съхранение. Продължава премахването на останалите варели. На местата, където са установени разливи, ще бъдат взети почвени проби от служители на Изпълнителната агенция по околна среда.

По първоначални данни става дума за силно миришещи и опасни течности. Работата по случая е започнала преди около десет дни, когато в полицията постъпил сигнал за голямо количество варели с неясно съдържание, оставени край с. Бусманци. Разследването установило, че отпадъците са изхвърлени от 63-годишен собственик на строителна фирма. В същото време на площадка в промишлена зона край гара Яна, е намерено друго голямо количество варели, подобни на откритите в землището на Бусманци. От Столичната община обясниха, че друга част от варелите са закарани в района на Кривина и кв. "Димитър Миленков”. Правени са опити дори да бъдат запалени. Смята се, че във варелите има смола, маркировъчни бои, карбид и обработени масла, допълва БГНЕС.

 

Водещи

Най-четени