Откриха конгрес на византолозите у нас 22.08 | 19:23

Участниците са над 1200 души от 46 страни

От iNews.bg

"Византия без граници" е мотото на XXII международен конгрес на византийските изследвания, който днес бе открит официално в столицата. Той се провежда за втори път у нас и е най-големият научен форум на тази тема. България е избрана за домакин пред другите две кандидатури - на Турция и Кипър.

Участниците в конгреса са 1200 души, над 60% от които в млада възраст, от 46 държави, сред които Русия, Франция, Япония, Китай, САЩ и др.

Конгресът, който ще се проведе от 22 до 27 август в СУ "Св. Климент Охридски", се организира от Асоциацията на византинистите и медиевистите в България. Целта на асоциацията е да запознае подробно аудиторията с организационната дейност на конгреса, провеждащ се на всеки пет години, както и да улесни научните изследвания в областта на византинистиката.

Събитието ще бъде съпроводено от пленарни доклади, 10 от които ще са на български учени. Освен докладите конгресът предлага и стипендиантски програми за студенти и докторанти в размер на 350 евро, покриващи таксата за участие, квартирни и дневни разходи.

Паралелно с лекциите се провеждат и съпътстващи изложби, които могат да бъдат посещавани и от външни лица. Предвидено е място за продажба на книги от организатори и спонсори на конгреса на обособените за тази цел места в Ректората. Основните използващи се езици ще са английски, френски и български.

На официалното откриване присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-председателят на НС Георги Пирински, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и др.

Просветният министър отбеляза пред цялата аудитория, че историята на културата на Византия е неделима част от България. Византийската култура живее и до днес и може да бъде видяна в ежедневието на православната църква, допълни още Игнатов.

Водещи