Откриха нерегламентирани храни в Харманли и Добрич 08.02 | 15:44

Внезапните проверки на Агенцията по храните са вследствие на подаден сигнал

От Ивелина Георгиева

Значително количество храни на съхранение без придружаващи документи и с етикети, които не съответстват на българското законодателство за открили инспектори на Областната дирекция по безопасност на храни в Хасково, Специализираната прокуратура, Национална служба полиция, Агенция "Митници" и Националната агенция по приходите.

Контролните органи са извършили внезапна проверка след подаден сигнал на два нерегламентирани обекта (гаражи), товарен автомобил и Цех за бутилиране на растителни масла.

Сред възбранените храни са: слънчогледово олио и зехтин, боб, ориз и жито за варене, фиде макарони и спагети, захар, лютеница и бяло пшеничено брашно, морска и готварска сол, безалкохолни напитки и бутилирано вино.

Също след подаден сигнал е проверен обект за производство и бутилиране на оцет, намиращ се в с. Приморци, община Добрич.

Установено е, че обекта е регистриран по Закона за храните и материално-техническата му база и технологичното оборудване са в съответствие с българското законодателство.

В същото време в хода на проверката става ясно, че в складовото помещение за съхранение на готова продукция са налични значителни количества опаковани храни – ориз, боб, грис, леща, грах, брашно, захар, трапезна сол.

Те не са вписани като групи храни в удостоверението за регистрация и не касаят дейността на обекта. Предоставените на проверяващите фактури за част от опакованите храни не са достатъчни за извършване на проследяване, поради липса в тях на партидни номера. При проверката на част от опакованите храни, които не са произведени в предприятието, се установиха количества с изтекъл срок на годност.

Водещи

Най-четени