Откриха окървавени брадви в домовете на феновете-скинари 19.07 | 20:02

Прокуратурата иска постоянен арест за петимата, намушкали две момчета в София

От iNews.bg

Двама тийнейджъри бяха приети в болница след нападения в столицата. 17-годишен ученик беше намушкан с нож миналата вечер до спирка на градския транспорт на бул. "Ал. Стамболийски", а негов връстник беше нападнат и пребит малко по-рано вечерта на "Шипченски проход". За двете нападения полицията е арестувала общо петима младежи, а прокуратурата работи по производство с първоначално обвинение "опит за убийство".

"Прокуратурата ще поискат постоянен арест за петимата нападатели, независимо от възрастта им. Само един от тях няма криминални прояви до момента. При обиски в домовете им разследващите са намерили брадви със засъхнала кръв". Това съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Двете нападения срещу 17-годишните момчета в столицата в понеделник са станали в интервал по-малко от два часа. Малко преди 19.00 часа на кръстовището на ул. "Коперник" и бул. "Шипченски проход", в района на спирка на градския транспорт и голям търговски център първият тийнейджър е бил жестоко пребит от група момчета с качулки и маски. При пристигане на място полицията е заварила единствено локва кръв, разказа пред Дарик майката на пострадалото момче Ивелина Вескова.

"В 21 век в европейска държава ни колят децата в 17.30. Колят ги в буквалния смисъл. Синът ми е разпран навсякъде. Единственото нещо, което искам, е справедливост. Искам полицията да си свърши работата, да намерят хората, които са причинили това нещо на моето дете и искам техните майки, когато ги приберат някъде да лежат, да страдат така, както аз пред болницата 18 часа. Това искам, за да разберат колко много го боли един родител, когато се случва нещо на детето му", коментира майката на пострадалото момче.

Малко след първото нападение - около 21.30 часа, друг 17-годишен ученик е бил нападнат с нож отново до спирка на градския транспорт, този път на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Одрин". Момчето е прието незабавно в "Пирогов" с порезни рани по гърба, наранявания по ръцете и главата. До спречкването се е стигнало след размяна на реплики, обясни Арнаудова:

"Разминали са се двете групи младежи. Пет лица, може би има и още от другата група, са извикали подир тях: "Само ЦСКА" и при положителен отговор от страна на спътника на пострадалия: "Да, само ЦСКА", те са ги подгонили. Настигнали са ги бързо. Едно от лицата е успяло да избяга, но 17-годишният младеж, който в момента е в "Пирогов", е бил пребит жестоко", разказа Арнаудова.

Петимата задържани са на възраст между 16-19 години, а прокуратурата ще ги разследва за опит за убийство на второто момче. Все още се изяснява дали двете нападения имат общо помежду си и дали извършителите са едни и същи.

В района на инцидентите има камери, записите от които ще помогнат на прокуратурата да докаже пред съда каква е ролята на всеки един от младежите в нападението.

По времето на двата жестоки побоя над ученици в столицата течеше акция срещу незаконно пребиваващите в града мигранти, а мерките за сигурност бяха затегнати. Според директора на СДВР обаче полицията няма как да е навсякъде.

Приятели на едно от пострадалите момчета, които прекараха деня си пред "Пирогов", заявиха, че се страхуват да излизат в квартала си.

"Т.нар. ултраси на "Левски" са обикаляли из кварталите, за да търсят ЦСКА-ри, за да ги бият и са го помислили за привърженик на този отбор. По-скоро ни е страх да не ги видим пак. Всичко се е случило на 50 крачки от районното, полицаите не са се отзовали навреме", смятат младежите.

В ефира на Дарик председателят на Националния клуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян осъди проявата на агресивните фенове.

"Ние осъждаме подобни актове - дали са извършени от фенове на "Левски", ЦСКА, Формула 1, или от фенове на премиера, например. Няма значение. Ние сме твърдо против подобни неща и Националният клуб на привържениците работи доста усилено в посока превенция на футболното хулиганство. Има много момчета, които по една или друга причина минават през фен клубове, ходят по мачове, днес са от единия отбор, утре не се интересуват и когато свършат някаква глупост, те биват обявени като фенове на "Левски" или ЦСКА, откъдето се завърта една пропагандна машина и започва да се генерализира - "феновете на...". Аз не казвам, че агитките са "сълза от сърна". Със сигурност има много какво да се работи, но апелирам към всички медии- обръщайте внимание на нещата, които правим, а не само на негативното", коментира Хиндлиян.

 

Водещи

Най-четени