Откриха паметна плоча на Ботевите четници 14.05 | 20:55

20 са загиналите революционери в боя на връх Милин камък

От iNews.bg

Паметна плоча на загиналите Ботеви четници в боя на връх Милин камък беше открита от кмета на Враца Калин Каменов. На паметния знак са изписани имената на над 20 участници от четата на великия революционер, които са намерили смъртта си в кървавото сражение с черкези и башибозуци. Битката при Милин камък е и единствената успешна битка на Ботевата чета срещу Османската войска.

Инициатор за изработването на паметната плоча е Община Враца. Паметният знак е изработен и адаптиран към стария паметник, който се намира на лобното място, предаде Дарик - Враца.

Кратка беседа за историческите събития, станали на връх Милин камък изнесе уредникът от Регионалния исторически музей във Враца Тихомир Машов. Паметната плоча бе осветена от отец Димитър.

На официалното откриване присъстваха още зам.-председателят на Общински съвет-Враца Ивайло Христов, общински съветници, кметове на населени места, директорът на Мемориален комплекс "Ботев път" Росица Кузманова и др.

 

Възпитаници на учебните заведения от селата Баница и Девене, както и състави от читалищата на селата Чирен, Девене и Мраморен изнесоха програма, която включваше изпълнение на стихотворения, патриотични и народни песни.

Снимка: Дарик

Водещи

Най-четени