Откриха паметник на Георги Марков в столицата (СНИМКИ) 11.11 | 16:18

Церемонията събра на едно място Росен Плевнелиев, Желю Желев и Петър Стоянов

От Теодора Кокаланова

Паметник на писателя, публицист и дисидент Георги Марков беше открит в София по повод 85 години от рождението му. Двуметровият монумент на пл. "Журналист" е дело на скулптора Данко Данков. Идеята е на Инициативния комитет "Памет за Георги Марков", чийто почетен председател е президентът (1990-1997) д-р Желю Желев, а председател-писателят дисидент Димитър Бочев. 

Президентът Росен Плевнелиев, който откри паметника, заяви, че със своето остро перо Георги Марков се е превърнал в най-яркия пример на тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт е била лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство.

"Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система. Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това, превръщайки се в светъл пример за гражданска и човешка доблест", отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев допълни, че чрез своята ярка гражданска позиция Георги Марков ни е показал какво е истинско родолюбие и дълг към отечеството, а мечтата му за свободна България е била движена от едно желание, изразено в думите му, които президентът цитира-"желание, което ми заповядва да не отстъпвам моята България на онези случайни хора, които случайно са се родили в нея, случайно живеят там и случайно ще си отидат, защото нито я познават, нито я обичат, нито ги е грижа за нея, защото са слепи и прости слуги на чужда страна и чужда воля".

Държавният глава изрази надежда паметникът на Георги Марков да служи като мост за следващите поколения, които да преоткриват словата и делото на писателя, за да "не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт".

Съпругата на Георги Марков-Анабел Маркова, която е в България за откриването на паметника, припомни, че той е прекарал последните седем години от своя живот в Лондон и допълни, че е вярвал, че може да пише това, което иска. "Казваше, че никога не съжалява за това, че е отишъл на Запад, но е ясно от всичко, което написа през тези години, че той чувстваше много дълбока връзка с България", посочи съпругата на писателя.

Анабел Маркова разказа, че понякога Георги Марков си е фантазирал как може да дойде в България само за 24 часа-през това време би посетил родителите си, щял да се отбие в Клуба на писателите, след което преди властите да разберат, той щял да е извън България. Паметникът беше осветен от епископ Константин, който от 33 години отслужва всички панихиди и помени за Георги Марков.

На церемонията по откриването на паметника присъстваха президентите Росен Плевнелиев, Желю Желев и Петър Стоянов, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият външен министър Надежда Михайлова, общественици, съмишленици, граждани, предаде БТА.  

Водещи

Най-четени