Откриха турска радиостанция, която излъчва на честотата на българско радио 04.09 | 17:12

КРС ще състави протокол по случая

От Елена Кирилова

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) разкри в Созопол турска радиостанция, която излъчва на честотата на българска, съобщата агенция "Фокус”.

Новината бе съобщена от председателят на КРС Веселин Божков, според когото нарушението е открито чрез замервания, направени в Созопол и Приморско заедно с турски експерти.

По случая ще бъде съставен протокол и от българска страна се надяват проблемът да бъде решен максимално бързо.

По думите на Божков през последните 12 месеца не е имало подобно заглушаване на българските радиа. Настоящият случай е единичен, но касае международно защитена от България честота.

Днешните замервания показват, че на територията на Созопол се чуват общо 49 български радиа и 102 турски. Има само едно разрешително за местно радио, а останалите се чуват без да имат това разрешение, благодарение на  топлото време, влиянието на топлото море и ефекта на тропосферния вълновод.

Проверки са направени и в курорта Свети Влас и в Брястовец през последните дни. В Созопол ще бъдат направени нови замервания на 5 септември, като ще се види дали все още има нарушения при проблемната честота.

Божков подчерта, че по отношение чистотата на ефира в отношенията на България и Турция се забелязва истински прогрес.

Водещи

Най-четени