Отлагането на плановите операции застрашава живота на нуждаещите се пациенти 03.11 | 12:15

Националната пациентска организация излезе с позиция

От iNews.bg

Националната пациентска организация излезе с позиция относно спрения планов прием на пациенти с хронични заболявания. Според организацията плановото лечение трябва да продължи в лечебни заведения, свободни от пациенти с Covid-19.

Те апелират към въвеждането на подход, който да позволи пациентите с хронични заболявания да продължават да получават навременна медицинска грижа и помощ.

Отлагането на плановите операции би застрашило живота на нуждаещите се пациенти, казват позицията си от организацията.

Оттам настояват да бъде преразгледан и начинът на издаване на протоколи по линия на Националната здравноосигурителна каса на хронично болните пациенти.

Те предлагат срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл по време на извънредната ситуация, да се удължава служебно от Здравната каса за времето на извънредната ситуация и два месеца след нейната отмяна.

Това не променя настояването на Националната пациентска организация за въвеждането на електронизация на процесите по изписването на протоколите, както и за възможността пациенти да разполагат с достъп до цялата информация, свързана със здравословното им състояние, казват още от пациентската организация.

Водещи

Най-четени