Отлагат раздаването на ваучери за цифровата телевизия 14.07 | 20:59

Само в няколко региона на страната проблемът с цифровата телевизия е решен

От Елица Елефтерова

Раздаването на ваучерите за безплатни декодери за цифрова телевизия няма да започне в понедерник на 15 юли, а се отлага за неопределено време, съобщават от Агенцията за социално подпомагане, цитирани от БНТ.

В началото на месеца транспортният министър Данаил Папазов обеща, че социално слабите ще започнат да получават талоните от 15 юли, но и до днес там ваучери не са получени. Дори агенцията да ги получи утре, раздаването на ценните книги в пощенските станции може да стане най-рано след 5 дни.

Проблемът с декодиращи устройства за 1 септември е решен за софийската община Оборище, Североизточна, Централна южна България и Северозападна България.

Въпреки проблемите от Агенцията за социално подпомагане увериха, че са в готовност да започнат да раздават ценните книжа, щом ги получат, и отново припомниха процедурата.

"Връчвайки този ваучер на лицето, то трябва да отиде в магазин, който е  избран чрез обществена поръчка от министерството на транспорта и срещу този ваучер то получава това декодиращо устройство", заяви Янита Манолова - зам.-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.

Хората, които имат право на ваучери за цифрови декодери, са 210 000 души. Още през май Агенцията за социално подпомагане е дала списъците с имената им в пощите. Основният критерии за получаване е кандидатът да е вземал помощи за отопление през последния отоплителен сезон.

Има обаче и допълнителни условия - телевизорът да няма т.нар. формат MPEG-4, да няма връзка с кабелна или сателитна телевизия. При така зададената схема от АСП прогнозираха, че на практика социално слабите, които ще получат ваучери ще са по-малко от 210 000 души.

Водещи

Най-четени