Отлив от извънградските имоти 13.05 | 15:26

По-младите купувачи вече предпочитат да живеят далече от центъра на градовете

От iNews.bg

Пазарът на жилищни имоти достига нивата, характерни за периода преди пандемията. Цените са нараснали средно с около 10%. Търсят се предимно жилища в завършени сгради, а затворените комплекси в града изместват интереса от къщите на село. Данните са на една от най-големите компании за предлагане на недвижими имоти.

Ръстът на заплатите и ниските лихви върху кредитите мотивират хората да влагат парите си в недвижими имоти. Водещият дял сред купувачите е във възрастовия сегмент между 26 и 43 години.

Търсят се предимно ново строителство и готови имоти, което съвпада с интересите на инвеститорите след кризата.

След първите месеци на пандемията 2020 година не е показала лоша тенденция на пазара на жилищни имоти, коментира пред БНР Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на брокерска компания.

От началото на предходния голям бум на новото строителство са изминали 12-13 години и са малко районите, в които няма добре изградена инфраструктура, заяви тя. По думите й кварталите изглеждат все по-добре.

В последните месеци се наблюдава отлив към извънградските имоти. Затворените комплекси са се превърнали в хит заради усещането за къща в града.

"Истината е, че ние сме свикнали в големия град с удобства, които дори не осъзнаваме, че имаме и когато отидем на село, разбираме, че те не съществуват и няма да бъдат част от нашето ежедневие", поясни Тенекеджиева. 

Тя изтъкна и друга тенденция - по-младите купувачи инвестират в цнетралните райони по-скоро за бизнес и с цел инвестиция, но за живене не предпочитат централните градски части. 

"Те се изнасят вече по периферията и все по-далеч."

Средната цена за двустаен апартамент в столицата се движи между 70 и 90 хиляди евро, тристайните се продават между 115 и 135 хиляди евро. Близо половината от сделките се финансират през банково кредитиране. Цената за живот под наем или със заем остава близка.

Водещи

Най-четени