Отложиха делото за екстрадирането на Брендо в Румъния 18.02 | 12:32

Трябва повече информация по искането на властите в Букурещ, реши съдът в София

От Диана Цветкова

Софийският градски съд отложи делото по европейската заповед за арест на Евелин Банев – Брендо, издадена от властите в Румъния.

Съдът в Букурещ поиска Брендо да бъде докаран в северната ни съседка, където да отговаря по обвинения за наркотрафик. До заповедта се стига след делото срещу Банев в Италия след международната акция "Кокаинови крале".

Делото днес е отложено поради липсата на достатъчно яснота по искането за екстрадиция на Брендо в Румъния. Следващото заседание на съда ще бъде на 18 март.

Дотогава ще бъде поискана допълнителна информация от Европейската мрежа за съдебно сътрудничество Евроджъст за това как Брендо да бъде съден в Италия и в Румъния. Ще бъде поискана и повече информация за предаването му на властите в Рим на 27 февруари, колко време ще трябва да прекара на Ботуша, където ще отговаря пред съда, и кога се очаква да бъде върнат обратно в България.

На 5 февруари румънските власти поискаха Брендо да бъде екстрадиран от България в Букурещ. Заповедта за ареста му е издадена във връзка с обвинения за организиране на престъпна група за трафик на кокаин. Според румънските разследващи наркотиците са били трафикирани от Латинска Америка през пристанището на гр. Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации.

Смята се, че през 2011 г. Брендо е участвал в организацията на доставка на 500 до 1000 килограма кокаин в Румъния, като 50 кг са били доставени в Букурещ.

В петък (15 февруари) Брендо бе осъден на 7,5 години затвор по дело за организиране на престъпна група и пране на пари.

Водещи