Отложиха цифровизацията за началото на 2015 г. 17.11 | 20:49

Правителството преразгледа плана за въвеждането на наземно цифрово телевизионно разпръскване до края на 2012 г.

От Георги Георгиев

Правителството удължи прехода от аналогово към цифрово телевизионно и радиоразпръскване до 1 януари 2015 година, съобщи БНР.

Удължаването се налага поради трудности от финансово, правно и пазарно естество. По неофициална информация забавянето е предизвикано и от финансови трудности около изграждането на два от мултиплексите, които трябва да излъчват сигналите.

Новият план за цифровизация ще бъде подготвен от работна група, в която ще участват представители на заинтересованите министерства, Съвета за електронни медии, БНР и БНТ.

С въвеждането на новата система ще могат да се гледат безплатно много повече ефирни канали на една честота с много по-добро качество на картината и допълнителни екстри, като избор на субтитри.

За да гледат ефирни цифрови програми със старите телевизори собствениците им ще трябва да се снабдят със специално устройство, наречено "сет топ бокс".

Досега само 5 страни от ЕС са преминали към дигитално излъчване - Германия, Люксембург, Финландия, Швеция и Холандия. Изцяло дигитализирани са и телевизиите в САЩ.

Водещи