Отнемат 6 от децата на родителите на Мария 30.10 | 17:46

Социалните работници установили, че животът на непълнолетните бил застрашен

От Цанка Донкова

Шест от децата на семейство Русеви ще бъдат отнети от грижите им, съобщава в. "Стандарт". Четири от братята и сестрите на Мария ще бъдат поверени на грижите на приемни семейства, а други две ще бъдат настанени в сиропиталища.

Семейството, което стана известно като Съдбата на "русия ангел", както светът нарече малката Мария, открита в цигански катун в Гърция, размърда и българските власти.

"Шест от непълнолетните деца на Сашка и Ангел Русеви, ще бъдат изведени от семейството", съобщи изненадващо шефката на регионалната дирекция за социално подпомагане в Стара Загора Диана Канева.

Първоначално се обсъждаше да бъдат изведени само двете най-малки деца на Русеви - Пенка и Атанас. Но социалните работници след като почти седмица анализираха живота в ромския кв. "Възраждане" са преценили, че децата са застрашени.

Сашка и Ангел и 6 от децата им живеят в крайно лоши битови условия. Те делят една стаичка – 2 на 3 метра с едно единствено легло, един стол и една порутена печка. Повечето спят натъркаляни на черга върху пръстения под.

"Хляб и картоф" – това е ежедневното меню на фамилията по думите на майката Сашка.

"Четири от децата ще бъдат настанени в приемни семейства", допълни Канева без да уточни за кои от децата на Русеви става дума.

Ако се изходи от практиката, това вероятно ще са 4-те най-малки деца. А именно Фанка (11 г.), Филип (8 г.), Атанас (3 г.) и Пенка (2 г.). Семействата, който ще приемат децата вече ги очакват. Те са преминали всички етапи на утвърждаване.

Други две от децата на Русеви временно щели да бъдат настанени в дом за деца, лишени от родителски грижи. Вероятно става дума за 14-годишната Минка и 13-годишният Атанас.

"Само за едно от децата ще се грижи семейството на техни близки", уточни социалната шефка като запази също неговата анонимност, както изисквал законът.

Съседите на семейството предполагат, че това ще бъде 15-годишният Иса, който е кравар в съседно с. Димовци. Той не се прибирал много често вкъщи, а се отбивал при най-голямата си сестра Катя, която била омъжена и живеела отделно от Русеви. Вероятно точно те са поели и ангажимента да бъдат настойници на непълнолетния Иса.

"Добре, децата на Русеви ще ги настаним, ами останалите, които живеят при същите условия какво ще ги правим?", се тревожи кметът на община Николаево Косьо Косев. Според него трябва да се търси решение като цяло с ромския проблем, а не само за изолиран случаи.

"Постепенно трябва да се вкарат в регулация незаконните ромски квартали, да им се предоставят парцели за изграждането на нормални жилища", предлага кметът. За него не е правилно децата да бъдат отделяни от родителите им, независимо какви са те. Това противоречало на човешките и европейски норми.

Водещи

Най-четени