Отново влошаване в отношенията с Русия! Дипломатите ни се замерят с остри критики 26.02 | 15:15

След последвалото затишие и сякаш настъпилото затопляне, дипломатически представители и от двете страни подновиха острите спорове и нападки

От iNews.bg

Българският парламент взе решение да създаде комисия, която да проучва намесите на Турция и Русия във вътрешните ни работи. Русия реагира остро на това, както можете да прочетете в пълното изявление на говорителката на Руското външно министерство Мария Захарова:

Запознахме се с решението на Народното събрание на Република България за създаването на Временна парламентарна комисия за изучаване на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешните работи на България.

Тази ситуация е нелепа и се изразява дори в абсурдното име на комисията. Историята наистина познава примери на т.нар. "намеса” на Русия във вътрешните работи на България, когато руският войник е идвал на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи своите братя от злото. А по-рано, за да освободи славяни от 5-вековното робство на същата тази Турция. Ние прекрасно помним историята. Който не я помни, може да си опресни паметта. Естествено остава недоумението какъв смисъл има за пореден път да се търси прословутата "ръка на Москва” в държава, чиито поколения дължат суверенитета и суверенното си съществуване на своите братя. Въпросът не е в това, че ние трябва да пресмятаме и да напомняме какво са направили руснаците, гражданите на нашата страна, за България. Ние никога не сме го правили, няма и да го направим. Но, когато се появяват подобни нелепи и абсурдни органи, които дори без да се опитват да установят нещо, предварително и недвусмислено утвърждават лъжи, то при такава ситуация не е лошо да се припомни за нашата обща история.

У нас възниква и опасението, че с такива изявления от страна на политици и парламентаристи в българското общество може да се развие "неомакартизъм” (от макартизъм – период в края на 40-те и началото на 50-те години на ХХ в., когато в САЩ сенатор Джоузеф Макарти и негови съмишленици преследват американски граждани, обвинени, че са настоящи или бивши членове на комунистическата партия и ги вкарват в "черни списъци”, забраняващи им да упражняват определени професии – бел.ред.). Цинизмът на инициаторите на подобни действия се изразява и в това, че прословутата Комисия е създадена в навечерието на 138-мата годишнина от освобождението на България от османско иго. Естествено всичко това рязко си противоречи с планираните и вече проведените празнични мероприятия, като например изложбата на гравюри от времето на Руско-турската война от 1877-1878 г. в Държавната Дума. Иска ми се да припомня, че на тържествената церемония по откриването й на 24 февруари присъстваха депутати от от двете страни, прозвучаха много искрени думи по отношение на тесните връзки, дружбата и братството между нашите славянски народи.

В изявлението на говорителя на българското Министерство на външните работи Бетина Жотева се съдържа прям отговор на тези критики. Тя критикува руснаците, задето си позволяват да коментират решения на Народното събрание на България, респективно да поставят под съмнение суверенитета на страната. Напомня, че изпълнителната власт в България не си позволява да коментира по подобен начин решения на руския парламент и затова не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава.

"Такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание. В съвременната сложна международна среда, характеризираща се множество кризи, конфликти и предизвикателства, бихме очаквали от Руската федерация конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя на руското външно министерство за дейността на върховния законодателен орган на Република България", казва още Жотева.

В изявлението на МВнР не се съдържа нито една дума за признатите от премиера Бойко Борисов опити на Турция да влияе на българската вътрешна политика. Но в тази връзка ще припомним за материала в турския вестник "Джумхуриет", който коментира, че Ердоган използва за тази намеса отлъчения от ДПС и настоящ лидер на новата партия ДОСТ Лютви Местан.   

Водещи

Най-четени