Отново наводнения във Видин 25.04 | 14:32

Проливните дъждове наводниха десетки къщи, семейства от района отново бедстват

От Лазар Тодоров

Еднократно финансова помощ от 325 лв. ще получат всички лица и домакинства, засегнати от наводненията във Видинска област.

Това стана ясно след посещението на зам.-министъра на труда и социалнота политика Росица Янкова, заместник изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Янита Манолова и заместник изпълнителния директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Николай Николов в Ружинци и Чупране.

В двете видински общини е обявено бедствено положение заради проливните дъждове, излели се през изминалото денонощие, предаде БТА.

Екипът обходи най-засегнатите районни. От вчера служители на АСП и АЗ оказват съдействие на отговорните институции за отстраняване на щетите, причинени от наводнението.

Организация за извършване на социални оценки на засегнатите лица и домакинства за получаване на еднократна финансова помощ беше създадена, като по предварителни данни се очаква да бъдат около 400 лв. в общините Ружинци и Чупрене.

Еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. ще бъде отпуснато на всички лица и домакинства, които имат право на помощта, съгласно Закона за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникнали нужди след наводнение.

Средствата се отпускат от Министерството на труда и социалната политика. Около 350 безработни лица, наети по мярка "Сезонни ремонтни и възстановителни дейности" на програма "От социални помощи към заетост" се пренасочват работници, които да помагат за отстраняване на щетите. Работниците ще разчистват речните корита и ще оказват помощ на пострадалите. Извършват се и превантивно укрепване на речните брегове, мостове и съоръжения, разположени до реките.

Водещи

Най-четени