Отново обсъждат цените на горивата 23.03 | 07:00

Подобна среща имаше и миналата седмица след заседанието на кабинета

От Миглена Ивановa

Втора среща с представители на производителите и търговците на горива и с организациите на превозвачите по повод цените на горивата ще се състои в Министерския съвет днес.

Подобна среща имаше и миналата седмица след заседанието на кабинета. Тогава бяха предложени три възможности за сваляне цената на горивата: премахването на биокомпонента в дизела, освобождаване на биокомпонента от акциз, както и намаляване резервите на вносителите на гориво, което обаче ще бъде за финансова сметка на държавата.

Финансовият министър Симеон Дянков по-късно поясни, че държавата е длъжна да поддържа резерв от горива, равен на 90-дневния оборот, но в момента се поддържа резерв за месец, а останалото количество се поделя между производителите и вносителите.

На срещата днес пък Българският съюз на товарните превозвачи ще предложи цените на горивата да се променят веднъж месечно.

Това ще даде възможност на бранша да променя цените за превоз в зависимост от промяната в тези на горивото, смята председателят на съюза Валентин Бянов, цитиран от Агенция "Фокус".

Според него, има такива прецеденти в някои европейски страни, но е въпрос на обсъждане дали може да стане. "Вариантът носи известен риск от загуба, ако цените на петрола паднат, докато това се отрази в цената у нас, но може да е добър за правенето на по-точни разчети", поясни Бянов.

Председателят на организацията също така предположи, че акцизът върху биодизела ще бъде премахнат и ще бъдат направени отделни колонки само за биодизел. Това се очаква да се изясни на днешната среща. След нея превозвачите ще решат какви действия да предприемат.

Най-четени