Отново опасно мръсен въздух 02.02 | 10:46

Зелен билет беше въведен само веднъж - в неделя

От iNews.bg

Впоследните дни софиянци отново дишат опасно мръсен въздух, особено след края на работното време, но общината се придържа строго към правилата и отказва да въведе зелен билет в работен ден, предаде БГНЕС.

Системата на БАН регистрира превишение на среднодневните норми в една до две станции в последните дни, но според общинската програма това не е достатъчно за по-евтин градски транспорт, пише в."Сега".

В последните дни замърсяването е особено тежко рано сутрин и вечер, но следобед ситуацията е сравнително добра.

Зелен билет беше въведен само веднъж - в неделя, като само в метрото това увеличи пътниците с 12 000 до 118 хил. Зеленият билет струва 1 лев и важи за цял ден в цялата градска мрежа.

"За мярката въвеждане на зелен билет, изобщо за всичко, което е свързано с цени и стойности в градския транспорт, трябва да има решение на общинския съвет, защото тук говорим за отчетност. Не може просто кметът да си помисли днес колко ще струва билетът, трябва да има много ясна отчетност. Аз разговарях с моите колеги и тъй като беше за първи път въведена тази мярка, само два-три дни след като общинският съвет гласува, проследихме, видяхме и начина на организация, необходимите промени, които да се направят, така че ще коментираме още начина на въвеждане. Всичко е възможно, ще проследим, ще видим по какъв начин да се случи", коментира вчера кметът Йорданка Фандъкова на въпрос защо в тези дни не се въвежда зелен билет.

Вместо това общината продължава с другите мерки като миене и машинно метене на улици, но то е твърде ограничено.

Междувременно жители на "Западен парк" и "Красна поляна" отново ще протестират срещу отровите, които дишат - на 5 февруари под прозорците на Столичната община. Хората там не престават да се оплакват от изгарянето на всякакви материали с цел отопление.


Най-четени