Отново скандал в парламента. Изгониха депутат от ДПС 06.03 | 13:59

Хамид Хамид показал неприличен жест на председателя на Сметната палата

От Ивелина Георгиева

Народният представител от ДПС Хамид Хамид бе отстранен от две парламентарни заседания. Решението бе взето от ръководството на парламента и заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов. Причината за отстраняването на Хамид бе непристойното му поведение по време на изказване от парламентарната трибуна на председателят на Сметната палата Валери Димитров, който взе отношение по време на дебата по първо четене на Закона за сметната палата.

От трибуната Димитров заяви, че има мисия да защитава законопроекта, който действа в момента, а не предложения от управляващото мнозинство закон. Според шефа на Сметната палата досега действащият закон е много по-добър, а в новия се открояват доста слабости, които свалят гаранциите за качество на извършваните одити.

"Не ми пука дали ще бъда още председател на Сметната палата, така че не говорете за това", обърна се той към народните представители, които преди това обсъдиха професионалните качества на ръководството на одит им орган. "Изстрадал съм предишния закон, имаше хора, който идваха веднъж в месеца на работа да се разпишат", оплака се Димитров. Изказването на председателя на Сметната палата предизвика реакция на бурни овации и викове "Браво!" от страна на опозицията.

Обстановката обаче се нажежи веднага след това, тъй като от ГЕРБ забелязали, как Хачид Хамид бил направил неприличен жест с ръката си по време на емоционалното изказване на Димитров. Опозицията поиска народният представител от ДПС да бъде отстранен от заседанието. Депутатът от ГЕРБ Андон Андонов дори се скара с председателстващия заседанието Алиосман Имамов, като го обвини, че не е обърнал внимание на неприличното поведение на депутата. След 20 минутна почивка Алиосман Имамов каза тежката си дума и лиши депутатите от присъствието на колегата им от две заседания.

"Съгласни сме с решението, но може би колегата като всеки от нас има нерви", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той бе възмутен от словото на председателя на Сметната палата, който си позволи да крещи и да вика от трибуната на парламента, че "не му пука". "Кой може да си позволи да го направи това", попита Цонев. Ако искаме тази трибуна и зала да има авторитет и да уважаваме сами себе си трябва да бъдат правени навреме бележки. Думите от сорта на "не ми пука" не правят чест на председателят на Сметната палата, смята той. Гласуването на първо четене на Закона за Сметната палата бе отложено за утре сутринта.

Водещи

Най-четени