Отново случай на екорекет! Екоорганизации поискаха 200 000 евро от бизнесмен 03.04 | 11:23

Продължава да бъде отворен въпросът кои са организациите, които наистина защитават природата

От iNews.bg

Поредното разследване със скрита камера постави на дневен ред въпроса кои екоорганизации защитават природата и кои защитават лични интереси. Нова телевизия разкри схема за екорекет, в който на бизнесмен бяха поискани 200 000 евро. Срещу тези пари екоорганизации обещават да си мълчат за евентуални замърсявания.

"Поиска ни 200 000 евро с цел да се оттегли една жалба до съда, за замърсяване на един проект. Жалба за това, че екоминистерството в лицето на една районна инспекция, не си е свършило работата по установяване на опасностите от замърсяване по проект за газификация. Това спокойно може да се нарече "изнудване” или "екорекет", заяви разследващият журналист Марин Николов.

Ето каква е схемата:

ОВОС е оценка за въздействие върху околната среда и се издава от Министерството на околната среда и водите. Тази оценка е необходима за старта на някои бизнес проекти – енергийни или за добив на метал, например.

Понякога, пак по преценка на екоинспекторите, ОВОС не се издава. Десетките природозащитни организации у нас обаче често атакуват пред съда проектите, които нямат ОВОС, с претенциите, че министерството не си е свършило работата по закон и има опасност от замърсяване. А някои от еколозите директно искат пари от бизнесмена с проекта, за да оттеглят жалбите си пред съда.

За такъв натиск сигнализира бизнесмен с проекти за газификация в градовете Пирдоп и Златица. С две жалби пред съда, че нямало адекватна преценка за замърсяването, екокоалиция от няколко сдружения, блокира проектите.

В материала от скритата камера се вижда как общински адвокат посредничи посредничи на еколозите и казва на бизнесмена колко пари искат. Ако той ги даде, те депозират молбите за отказ от жалбите, с което да е ясно, че имат желание за прекратяване на делото.

Бизнесменът се среща и с с председателя на екокоалицията, а той потвърждава, че иска парите и ще му спести финансовите загуби и съдебните разправии около забавянето на проекта. Мъжът има 10 дни да плати, но не го прави и делото влиза в съда.

Марин Николов обеща съвсем скоро да обявиимато на екокоалицията и известните лица, свързани с нея.

Водещи

Най-четени