Отново сме сред последните по усвояване на европари 07.06 | 09:12

Трябва да обясним пред ЕК къде ще инвестираме средствата, каза Златанова

От Десислава Маданска

България отново може да се окаже сред последните по усвояване на евросредства. Това заяви в Брюксел вицепремиерът и министър на правосъдието и еврофондовете Зинаида Златанова, предаде БНР.

По думите ѝ страната ни трябва да положи максимални усилия, за да защити и парите, които трябва да усвои в периода 2014–2020 година. Причина са натрупаните проблеми с планирането на бъдещите разходи, обясни вицепремиерът.

"Ние трябва да бъдем много сериозно подготвени, с обосновка къде ще ги инвестираме. За съжаление няма никакво приоритетизиране, което аз да наследя", посочи министърът.

Според нея предишните управляващи не са оставили никаква стратегическа посока, която да е зададена в последните 2-3 години. Липсвали и базови визии в ключови сектори като здравеопазване и образование, на които новият кабинет да разчита, за да убеди Брюксел, че средствата ще се инвестират правилно.

"Тоест индикативно ние имаме сума, но тази сума трябва да бъде защитена сега тепърва в мълниеносни срокове", посочи Златанова.

Тя обясни, че не очаква да има проблеми заради липсата на стаж в другия ресор, за който отговаря – правосъдието.

Според нея в последните 20 години съдебната ни система не е напреднала, нито е била модернизирана.

Водещи

Най-четени