Отовното трио с важно изявление, което изяснява какво цели протестът 15.08 | 19:00

Оставка на Борисов означава не просто оттегляне на физическото лице Бойко Методиев Борисов от власт, а оттегляне на ГЕРБ от управлението и премахване на методите, с които управляват. Това е желание, валидно за всяко едно правителство, което си позволява по същия престъпен начин да третира и обижда българските граждани, пишат от Триото

От iNews.bg

Водачите на протестите от "Отровното трио" пуснаха в социалната мрежа изявление. В него те ясно формулират исканията на хората по площадите и блокадите и дават да се разбере, че вчерашният опит на премиера Бойко Борисов да си спечели време няма да мине.

ЕТО КАКВО ИЗЯВЛЕНИЕ ПРАВЯТ ХАДЖИГЕНОВ, БАБИКЯН И МИНЕКОВ:

ИЗЯВЛЕНИЕ

Това изявление е предназначено за всички, които в продължение на 38 дни не разбраха или се правят, че не разбират исканията на протестиращите граждани.

Първо: Оставка на Борисов означава не просто оттегляне на физическото лице Бойко Методиев Борисов от власт, а оттегляне на ГЕРБ от управлението и премахване на методите, с които управляват. Това е желание, валидно за всяко едно правителство, което си позволява по същия престъпен начин да третира и обижда българските граждани. В краткосрочен план това означава предсрочни избори. Никой няма да води дебат с власт, загубила окончателно доверието на гражданите!

Второ: За да има доверие в изборния процес се налага служебен кабинет, като преди това се гарантира машинно, дистанционно и електронно гласуване. Част от гаранциите за честен вот е премахване ръководствата на "Информационно обслужване", ГРАО и редица други ведомства, пряко ангажирани с покупката и фалшифицирането на изборите. Очевидно е, че кабинет, обслужващ мафията, не може да гарантира почтеност в изборния процес.

Трето: Оставката на Гешев сега и предстоящите промени в Конституцията, подготвени от едно ново Народно събрание, означават ясно, че въпросът не е просто в премахването на един главен прокурор, а е свързан с проблеми като единоначалието в прокуратурата, невъзможността всеки прокурор да взема сам решения и да носи отговорност за тях, както и пълната безконтролност на главния прокурор. Т.е. всеки кандидат за доверието на гражданите трябва да декларира, че не е готов за конюнктурни или исторически компромиси, а обещава предварително да подкрепи предложенията за изваждане на прокуратурата от съдебната система.

Ние не вярваме в комичните изявления на Борисов за 6-месечно привикване на главния прокурор в парламента, защото самият той не уважава Народното събрание и свръховластените главни прокурори ще правят същото.

Намалението на мандата на държавния обвинител също не реформира системата.

Грижата на Борисов за доброто функциониране на съдебната системата е видно дори по простия факт, че мандатът на главния инспектор и всички съдебни инспектори към Висшия съдебен съвет е изтекъл преди няколко месеца. Грижата на "реформатора" Борисов по тази процедура отдавна трябваше да е започнала и приключила.

Толкова за "върховенството на закона" в днешния му вид.

Председателят на Върховния касационен съд още през 2017г. в среща с държавния глава заяви, че е важно изваждането на прокуратурата от съдебната власт и поставянето й като равно отдалечена институция. Той декларира, че е важно свикването на Велико народно събрание.

Опитът на автократа Борисов и присъдружният на Пеевски Гешев, да си спечелят още политическо време, злоупотребявайки с ясните обществени реформи, поискани от протестиращите, са поредната лъжа, с която никой няма намерение да се съобрази.

Протестиращите граждани не са политически наивници и всеки, който се опитва да ги раздели или подведе, ще носи отговорност пред историята на България и пред поколенията след нас.

Проф. Велислав Минеков
Адв. Николай Хаджигенов
Арман Бабикян

Водещи

Най-четени