Отпускат 1,5 млн. лв. за туристически атракции във Велико Търново 05.11 | 09:55

Със средствата ще бъдат развити нови атракции - Мултимедиен посетителски център и туристическо влакче

От Силвия Стоядинова

Общинският съвет във Велико Търново даде съгласието си да осигури милион и половина лева за участие на Общината в проект по Оперативна програма Регионално развитие за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура.

Предложението бе гласувано на извънредна общинска сесия и бе прието с 32 гласа за и един против. Несъгласен с предложението бе общинският съветник Румен Димитров, който заяви, че в предварителния дневен ред на сесията не е посочена точка за гласуване по проекта.

До 15 ноември представители на общините с одобрени проекти ще бъдат поканени за подписване на договори в Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Проектът за подобряване на туристическите атракции е одобрен в състезание с други 75 предложения от цялата страна. Одобрени са 15, а великотърновският проект е на трета позиция след проектите на общините Димитровград и Свиленград.

Общинският съвет гласува на 20 май тази година Велико Търново да кандидатства с проекта по Оперативната програма като осигури 15% собствен финансов принос в размер на 836 780 лева. След корекция на финансовия анализ се наложи да бъде осигурен и допълнителен финансов принос. Така парите, които трябва да осигури Общината, стават общо 1 514 872 лева. Безвъзмездната финансова помощ ще бъде в размер на 4 741 770 лева

С тези пари ще бъдат развити нови атракции - „Мултимедиен посетителски център Царевград Търнов" и „Туристическо влакче". Площад Цар Асен Първи ще бъде реконструиран, както и част от съседните улици и пространството пред църквата „Петър и Павел".

Най-четени