Отпускат 1 млн. лева на Перник за справяне с щетите от земетресенията 27.08 | 20:38

333 хил. лв. отиват за възстановяването на 4-то СОУ "Св. Климент Охридски"

От Елена Кирилова

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане разпредели 1 088 013 лева за преодоляване на последиците от земетресението на община Перник, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

916 946 лв. се предоставят за покриване на щетите от земетресението. От тях 333 520 лв. са предназначени за възстановяването на сградата на 4-то СОУ "Св. Климент Охридски” в Перник.

Отлага се решението за отпускане на средства за Професионалната гимназия по облекло и туризъм, докато бъде направена допълнителна технико-икономическа експертиза и преценка на целесъобразността за укрепване на сградата.

За възстановителна помощ на граждани се отпускат 411 142 лв., а 76 800 лева са предназначени за разплащане на разходите по оценка на щетите.

Решението е взето днес (27 август) по време на редовното заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

В работата на Комисията се включва и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, а председател на заседанието беше министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Дончев се е заел с работата на оперативния щаб за анализ на проблемите по преодоляване на последиците от земетресението.

По време на заседанието бяха представени и резултатите от проверката, направена в 165 обекта в община Перник, които са обявени за частично или пълно премахване.

Комисията прие решение за изготвяне на информационен материал, със срок 31-и август, в който да се разяснят правата на гражданите при получаването на възстановителна помощ и отстраняване на щетите от земетресението.

Водещи

Най-четени