Отпускат още пари на ведомствата заради бежанците 16.10 | 17:55

Възможно сумата да достигне до 27 милиона лева. Окончателно решение ще се вземе в понеделник

От Филипа Тодева

На извънредно заседание в понеделник правителството ще обсъжда кризата с бежанците. Това обяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов на пресконференция. Той каза още, че ще се разгледа възможността да се отпуснат близо 27 мн. лв. допълнителни средства от държавния бюджет във връзка с миграционната криза.

Маринов отбеляза, че на днешното заседание на Министерския съвет е обсъден доклад на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев по темата. Зам.-министърът обясни, че допълнителните средства следва да бъдат разчетени по всички ведомства, които са ангажирани с кризата. По-голямата част от тях трябва да са за МВР, тъй като Държавната агенция за бежанците е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към вътрешното ведомство.

Предвижда се средствата да покрият вече направени и предстоящи разходи до края на годината.

Маринов обяви и взетото решение да се изгради техническа преграда - около 30 километров участък по границата на местата, които са най- уязвими за преминаване на лица.

"Това са места, на които нашите гранични патрули нямат видимост и в последния момент се явяват лицата пред тях", обясни зам.-министърът и добави че става дума за района около Елхово. "Близо 85% от лицата, които минават на наша територия, влизат през Елхово", изтъкна Маринов. На въпрос на медиите той уточни, че около 5 млн.лв. ще са необходими за изграждането на 30-километровата преграда. Той уточни, че идеята за изграждането на техническата преграда не е да се връщат бежанците, а за да се повиши нивото на охрана на българската граница.

Зам.-министърът каза още, че има взето решение всички деца до 15 години да бъдат ваксинирани, тъй като не е известно дали в последните три години в Сирия са им правени ваксини. "При положение, че има академия на МВР и три полицейски школи, един от вариантите за оптимизиране на бюджета е трите школи да бъдат събрани в една", каза Маринов в отговор на журналистически въпрос. Той подчерта, че в случая е важен капацитетът, а именно - коя от школите разполага с най- добра база. "Може би за момента това е в Пазарджик. Там има четири корпуса, два от които се ползват. Все още обаче няма окончателно решение", каза зам.-министърът.

Водещи

Най-четени