Отровни марули продават на пловдивски пазар 04.06 | 17:46

Те били пръскани със забранен за употреба препарат за растителна защита

От Кремена Бедерева

Марули, пръскани със забранен за употреба препарат за растителна защита, се продават на пловдивски пазар, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните - БАБХ, цитирани от регионалния сайт "Марица".

Наличие на активните съставки Беномил и Карбендазим е доказано след произволно взета и лабораторно анализирана проба от инспектори по контрол на храните. Проверката е извършена във връзка с мониторинг на БАБХ за остатъчни количества от пестициди в пресните плодове и зеленчуци.

Инспекторите установили и неправилна употреба на друг химикал.

Продавачката на отровените марули успяла да прикрие негодната стока, като ги скрила. Въпреки експресната проверка на място на насаждението в с. Беловица, инспекторите не открили нито листо от зеленчука.

Тя се опитала да прехвърли вината за отровните марули върху съседа си по маса на пазара, като обяснила, че взетата проба била от негови увехнали марули. Неговата оранжерията също е проверена.

При огледа е установено, че неговите марули отдавна са обрани. На основание Законът за защита на растенията на продавачката е издаден акт за административно нарушение. Размерът на санкцията се уточнява.


Водещи

Най-четени