Отхвърлиха ветото на президента върху Кодекса на труда 19.01 | 13:49

Променят критериите за представителност на организаците

От Филипа Тодева

Със 123 гласа парламентарното мнозинство на ГЕРБ и няколко подкрепящи ги депутати отхвърлиха ветото, което Георги Първанов наложи върху промените в Кодекса на труда.

iNews припомня, че президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, приет на 15 декември 2011 година.

"С тревога констатирам, че има разпоредби на закона, които засягат сериозно трудови права на организациите на работодателите, нарушават конституционни права и задължения, както и международноправни задължения на Българската държава. Тези разпоредби ограничават социалния диалог и не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации. Те не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията. Влизането в сила на закон, който съдържа съществени противоречия с Конституцията на България, с международни актове, по които България е страна, и с правото на Европейския съюз, не трябва да се допуска”, се казваше в мотивите на държавния глава.

Това, според него, се отнася преди всичко до параграфи 2 и 3 от закона, изменящи съответно чл. 34 и чл. 35 от Кодекса на труда относно новите критерии за представителност на синдикални и работодателски организации.

Георги Първанов е на мнение, че чувствителното увеличаване на изискванията за числен състав на синдикалните и работодателските организации, за да бъдат признати за представителни е необяснимо.

Водещи

Най-четени