Отхвърлиха ветото на президента за дивото къмпингуване 10.07 | 12:00

"За" законопроекта гласуваха 143 народни представители, "против" - 66, а един се въздържа

От iNews.bg

Във вторник депутатите обърнаха президентското вето, наложено върху промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. 

"За" законопроекта гласуваха 143 народни представители, "против" - 66, а един се въздържа.

Държавният глава върна за ново разглеждане два от текстовете, които засягат режима на "диво къмпингуване". Съгласно промените условията и местата ще се определят с наредба от министрите на регионалното развитие, туризма, околната среда и земеделието. Срокът за изготвянето е 6 месеца. След това има 1 година, в която няма да бъдат налагани санкции. Глобите трябва да влязат в сила от 2021 г. Предвижда се до 1000 лв. санкция за къмпингуващите, поставили палатка, кемпер или каравана върху дюни и извън определените за целта места. 

Според Радев с измененията законът става много по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. В мотивите за ветото той припомня, че тази промяна беше предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което според него оставя без отговор редица въпроси. Президентът подчертава още, че ограниченията за "диво къмпингуване" по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се практикува, все още не са определени. Освен рестриктивни правила, с промените се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване.

Водещи

Най-четени