Отхвърлиха иск на мюфтийството за имот в Кърджали 26.03 | 16:44

Претенциите се основават на Нотариален акт от 1922 година

От Цанка Донкова

Окръжният съд в Кърджали отхвърли иска на Главно мюфтийство, относно претенциите му за собственост върху спортна площадка "Спартак" в центъра на града. Съоръжението е с 5 000 места и е строено в началото на 50-те години на 20 век, съобщава в. 24 часа".

Претенциите на Главно мюфтийство се основават на Нотариален акт от 1922 година. В него се посочва, че мюсюлманската вероизповедна община в Кърджали е закупила от две частни лица нива в размер на 11 дюлюма и две лехи (18 400 кв. м.) в тогавашните покрайнини на града.

В документа обаче не се разчита местността, в която се намира закупената нива. Със същия нотариален акт Главно мюфтийство се опитва да получи и собствеността върху Историческия музей в Кърджали.

Представените документи по време на съдебното дело доказват, че при отчуждаването теренът е бил ниви на четирима българи - Киро Митовски, Иван Гюраов, Вълко Шишманов и Тихан Тиханов. През 1950 година, когато е отчужден, Кърджалийската мюсюлманска община вече не е съществувала и не може да е била легитимен собственик на терена.

Най-четени