Отхвърлиха предложенията за ранно пенсиониране 18.12 | 11:51

Депутатите не приеха идеята за пенсиониране на хора, на които не им достига възраст

От Мая Александрова

Парламентът отхвърли предложение за ранно пенсиониране на хора, на които не им достигат възраст или осигурителен стаж. Това стана при обсъждане и гласуване на второ четене на текстове от промените в Кодекса за социално осигуряване.

Предложението бе направено от председателя на БСП Сергей Станишев и група депутати от Коалиция за България. Според предложението хора, които нямат право на пенсия, трябва да могат да се пенсионират, при условие че недостигащите им възраст и/или осигурителен стаж са до 24 месеца от определените по закон.

Предложението не беше подкрепено и от социалната комисия, предаде БТА.

Днес в зала то беше подкрепено от КБ и от "Атака", а срещу него гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Депутатите отхвърлиха и текста, с който се замразява пенсионната реформа, приета от ГЕРБ, която увеличава възрастта и осигурителния стаж.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов обясни, че текстът вече е записан в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2014 г., като там е отчетено, че стъпката със замразяването се прави за една година, докато в този законопроект няма отбелязан срок.

Министърът призова депутатите от опозицията да не всяват страх и паника сред хората с политическите си изказвания за "апокалиптични картини".

След днешното решение на депутатите остава да действа текстът, записан в Закона за бюджета на ДОО.
Народният представител от ГЕРБ Тотю Младенов посочи, че над 53% от приходите в НОИ са от данъци. Над 2 млрд. лв е дефицитът, допълни той и уточни, че с това, което се предлага, не само че не се намаляват дефицитите, но те се увеличават.

Младенов каза, че предложението за замразяване на пенсионната реформа е абсолютно пагубно за системата.

Корнелия Нинова от Коалиция за България обясни, че при записаните по времето на ГЕРБ и Симеон Дянков параметри хората не са успявали да доживеят до пенсия.

При замразяването на възрастта и стажа през 2014 г. 15 000 лица ще се възползват от тази мярка и това ще струва 45,5 млн. лв. При гъвкавото пенсиониране през 2014 г. ще се възползват 13 000 души, като необходимите средства са 30 млн. лв.

Водещи

Най-четени