Отчетен е успех в борбата с вредителите по дърветата 16.06 | 13:46

Вредителите унищожават листата на широколистните и иглолистните дървета

От Андриян Георгиев

Постигнат е пълен ефект в борбата срещу един от най-опасните насекомни вредители по листата на дърветата - гъботворката, съобщават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Спряно е обезлистването и при иглолистните насаждения, нападнати от боровата листна оса.

Резултатите са от проведената през пролетта авиоборба срещу вредители по иглолистните и широколистните гори.

В териториалния обхват на Държавно горско стопанство - Старо Оряхово, и Държавно ловно стопанство - Несебър, са третирани 36 500 дка широколистни гори.

Обработването е извършено с биологичен продукт за растителна защита с вертолети за третиране на площи.

Борбата срещу широколистния вредител е традиционна и се извършва периодично, през 7-8 години, преди достигане на пика на развитие на вредителя, припомнят от ИАГ.

Също така в района на Регионална дирекция по горитеБлагоевград, биологично са третирани над 1200 дка иглолистни горски масиви. Благодарение на проведената авиоборба е спряно обезлистването на иглолистните насаждения, причинено от боровата листна оса. Насекомният вредител се среща по боровите култури у нас.

Третирането на горските насаждения с биологични продукти за растителна защита е безвредно за хората и животните, но е изключително важно за дървесните видове, уточняват от ИАГ.

 Провеждането на лесозащитни мероприятия предотвратява частични, а много често и по-големи обезлиствания, водещи до загуба на прираст, загиване на отделни дървета, а понякога и на цели насаждения. Ако не се предприемат навременни действия е възможно нарушаване не само на екологичната стабилност, но и нанасянето на значителни икономически щети, посочват още от ИАГ.

Водещи

Най-четени