Отчитат топломерите в цялата страна 29.04 | 10:49

Първите изравнителни сметки ще стигнат до абонатите около 15 юни

От Кристиан Костурков

Започна кампанията по отчитане на топломерите. След като отоплителният сезон приключи навсякъде в страната, фирмите за дялово разпределение вече започнаха да отчитат потребената през цялата зима топлоенергия. Дори в София, където парното беше спряно по-късно от другите градове, от тази седмица отчетниците започнаха да посещават сградите с централно топлоснабдяване. В останалите топлофицирани градове отчетът на топломерите вече тече активно и ще приключи по-рано. За София, поради по-големия брой абонати и по-късния старт на кампанията, това ще се случи в края на май.

В средата на юни се очаква първите изравнителни сметки за отоплителен сезон 2014/2015 г. да стигнат до абонатите. Това обаче ще се случи само за клиентите, които са с топломери с радиоотчет, чиито данни се засичат веднага, припомниха от топлинния счетоводител "Техем". За останалите абонати, които имат по радиаторите си разпределители с визуален отчет, изравнителните сметки ще дойдат малко по-късно – след 5 юли.

След получаване на първата изравнителна сметка, абонатите имат срок от 30 дни за рекламации. Затова окончателните данни за крайното потребление на топлоенергия за всеки абонат ще бъдат предадени на "Топлофикация" през август, припомнят от топлинния счетоводител "Нелбо". След този момент абонатите, които са платили повече парно от реалното си потребление, вече ще могат да си получат парите обратно или те да им бъдат приспаднати от следващите сметки. За тези, които са платили по-малко от потреблението си, ще трябва да доплатят разликата.

Водещи

Най-четени