Официално! Кристалина Георгиева поема зам.-председателския пост в Еврокомисията 10.09 | 13:45

Тя ще отговаря за бюджета и човешките ресурси

От Теодора Кокаланова

Жан-Клод Юнкер обяви пълния състав на новата Еврокомисия. Той беше публикуван  на сайта малко преди да започне пресконференцията, на която председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви официално състава й.

Французинът Пиер Московиси ще бъде еврокомисар по икономическата и валутната политика, а британецът Джонатан Хил ще отговаря за финансовата стабилност и услуги, и капиталовите пазари. 

Бившият словенски премиер Аленка Братушек ще бъде еврокомисар за енергийния съюз, германецът Гюнтер Йотингер - за дигиталната икономика. Германският комисар Гюнтер Йотингер поема ресора "Дигитална икономика" - портфолио, което включва реформата на европейския телеком пазар.

"Не беше лесно, никога не е лесно да съставиш комисията", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той подчерта, че е състявал много правителства и заяви, че е провел интервюта с всеки едни от еврокомисарите и се е срещнал с държавни лидери и политици от ЕС.

"Това е комисия с пълна легитимност", заяви Юнкер и подчерта, че 11 комисари имат солиден икономически и финансов бекграунд, а 8 от тях има опит във външната политика, така че новата Еврокомисия ще може да се изправи срещу всички предизвикателства пред Европа.

Юнкер подчерта, че три от заместниците му са дами - Кристалина Георгиева, Аленка Братушек от Словения, която ще отговаря за енергийния съюз и италианката Федерика Могерини, избрана по-рано за наследник на Катрин Аштън като върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Кристалина Георгиева благодари на всички за подкрепата на личната си Facebook страница. "Нови предизвикателства предстоят! Току-що бях обявена за кандидат заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджет и човешки ресурси. Благодаря на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер за гласуваното доверие", заяви Георгиева. 

Водещи

Най-четени