Очаква ли ни четвърта вълна на COVID-19? 25.04 | 10:15

Експертът посочи още, че "трябва да се страхуваме от вируса, но в границите на нормалното"

От iNews.bg

Пандемията вече не е нещо ново. Смятам, че като общество ще проявим разбиране, мъдрост и далновидност и ако се държим както трябва, ще избегнем четвърта вълна на коронавируса. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия вирусологът доц. Любомира Гломб на въпрос дали пред нас се задава четвърта вълна на инфекцията.

Експертът посочи още, че "трябва да се страхуваме от вируса, но в границите на нормалното".

,,Трябва да имаме доверие на нашите експерти и учени. Всяка седмица се секвенират не по-малко от 200 проби в нашия център и следим щамовете, които евентуално биха влезли в страната ни'', сподели Гломб.

Има българска мутация на вируса, която в генетичния състав е довела до промяната на една от аминокиселините му. Най-вероятно ще остане едно научно доказателство, че вирусът мутира, което всъщност важи за всеки вирус. Ние, хората, също мутираме, тъй като всичко живо мутира, но при вирусите тази скорост е по-голяма, защото те се размножава само в рамките на няколко часа, обясни вирусологът.

По думите ѝ вирусът ще се отдалечава от своя предшественик от Ухан, предвид което 34 мутации са една нормална бройка за година и половина, но предупреди, че вариантите биха могли да станат и повече, ако хората го позволим.

В заключение доц. Гломб подчерта, че единствено ваксината и изграждането на колективен имунитет може да преустанови циркулацията на всеки един патоген сред дадено население, давайки за пример едрата шарка

Водещи

Най-четени