Очаква се над 30% спад на руските и западните туристи 13.03 | 18:49

На Слънчев бряг все повече се опасяват от катастрофален сезон

От Ростислава Иванова

30% по-малко западни туристи това лято, прогнозират хотелиери от Слънчев бряг. От бранша сериозно се притесняват, че сезон 2015 ще е много слаб. Единствено английският пазар все още поддържа стабилност, признава Михаил Попов от Съюза на собствениците на Слънчев бряг.

С над 30% по-малко в сравнение с миналогодишния летен сезон са записванията на германци, холандци и гости от скандинавските страни.

Лошата новина идва, след като Министерството на туризма вече направиха мрачната прогнозa за продължаващ отлив на руски летовници и през 2015 г. заради санкциите на ЕС срещу Москва.

Според Попов отказалите се от нашите курорти руснаци са се пренасочили към Турция и Египет. Годишно там почиват около 500 000 летовници от Русия.

 

Прогнозираният спад за този сезон е повече от драстичен – близо 80%. За да спасят бизнеса си, турските и египетските хотели предлагат пакети с 50% намаление. От ниските оферти обаче се възползват не само руснаците, но и западните туристи. Те автоматично се пренасочват към Турция и Египет.

Като важна причина за негативната тенденция, която заплашва българския туристически сезон, хотелиерът посочва: "Когато сме на равен старт с държави като Турция, Гърция или Египет, ние губим. Имиджово тези страни стоят по-различно от България. Ние предлагаме същите цени, същият продукт като качество, но туристите се стряскат от това, което виждат извън хотелите".

Според Михаил Попов, за да спре отливът на западни туристи, цялата плажна ивица на Слънчев бряг трябва да се освободи от

заведения и сергии и да не се залага на толкова интензивен нощен живот, свързан с алкохолен и секс туризъм.
"Младежкият туризъм формира кратък и евтин сезон. Младите хора, които идват да почиват тук са ограничени във времето и не харчат много. Важен е семейният туризъм, но той трудно намира място заедно с младежкия", смята Попов и заключва, че най-важното нещо е летовниците да се чувстват спокойни.  

Най-четени