Очакват дефицит и в болничната помощ, и при лекарствата 14.07 | 13:22

Притеснително е и състоянието на оперативния резерв

От Елица Елефтерова

"Заявките за ваксините за бебета и протоколите за болните са разписани”, заяви новият директор на НЗОК д-р Румяна Тодорова пред БНР. Започва анализ на лекарствата, а анализът за финансовото състояние на НЗОК ще бъде готов до 15 дни.

 

Според д-р Тодорова дефицит ще има в болничната помощ и в лекарствата. "Дефицити има както за лекарствата за домашно лечение, така и лекарствата, които са в болничната помощ – препаратите за онкоболните, където наистина цифрите летят главоломни. Оказва се, че тези лекарства се използват без да има критерии. Няма критерии, няма регистър на онкоболните”, добави тя.

 

Притеснително по думите на Тодорова е и състоянието на оперативния резерв – 10% от бюджета на касата, който по закон се заделя като резерв. При предишното управление на касата бюджетът за лекарства е бил завишен със 17 милиона лева, но към момента не е ясно откъде са дошли тези пари.

 

"При наличието на този резерв, в сътрудничество с Министерството на финансите, ще бъде направен разчет за бюджета на касата до края на годината и ще стане ясно дали той ще бъде изпълнен”, допълни Тодорова.



Водещи

Най-четени