Очите на реда в София се увеличават с 200 18.04 | 14:19

Поставят допълнително видеонаблюдение

От Марио Евстатиев

Нови 200 камери ще следят за сигурността на столичани до лятото. Това съобщи директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност" към Столична община Красимир Димитров. Инвестицията ще глътне около 1,1 млн. лв. от общинския бюджет.

Целта на тази инвестиция е, столичани и гостите на София да се чувстват по-сигурни, когато са навън. Най-сериозно внимание ще бъде обърнато на парковете, където традиционно през топлите месеци има голямо струпване на хора и рисковете от престъпления са най-големи.

Нови камери ще има и в подлезите, на които предстои да се извърши обновяване през това лято. Булевард "Ботевградско шосе" също ще бъде включен в схемата за видеонаблюдение. Там традиционно стават множество пътни инциденти и десетки пешеходци дневно с риск за здравето и живота си, пресичат направо през пътното платно.

Благодарение на монтираните в обновените подлези камери, освен спазването на обществения ред, от оперативния център могат да контролират и как охранителите изпълняват своите задължения и дали правят задължителни обходи в обектите си.

В момента, оперативният център за видеонаблюдение на Столична община разполага с 3800 камери, монтирани в училища, паркове, на кръстовища, площади и подлези.

Водещи

Най-четени