Още 15 училища ще бъдат закрити 05.08 | 12:33

16 школа ще бъдат преобразувани, а делегираните бюджети – оптимизирани

От Филипа Тодева

През учебната 2013-2014 година ще бъдат закрити 15 училища и 16 ще бъдат преобразувани. Това обяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, предаде БТА.

Министърът посочи, че делегираните бюджети ще продължат да съществуват, но ще бъдат оптимизирани на база коефициент за качество на образованието, получен при външното оценяване, така училища с по-малко деца, при добро качество на обучението ще получат шанс за по-добро финансиране.

По данни на МОН в момента около 41% от студентите в България учат право, икономика, администрация и управление, а най-търсени са педагозите, инженерите, компютърните специалисти и кадрите в системата на здравеопазването.

"В края на годината НАП и бюрата по труда трябва да предоставят информация колко млади хора, завършили образованието си през настоящата година са намерили реализация по специалността си", отбеляза тя.

Клисарова отрече да прави политически чистки в МОН. "Политическо уволнение в Министерството на образованието няма и няма да има", увери тя.

Водещи

Най-четени