Още 5 училища излизат в грипна ваканция 20.01 | 14:04

Засега няма нови региони в страната с епидемични стойности

От Елена Коцева

В грипна ваканция излизат още 5 училища в страната, след като от вчера е в сила грипна епидемия в 6 общини.

Две от училищата са във Видин, а останалите три са в Брегово, Белоградчик и София.

Няма нови региони в страната, в които заболеваемостта да е достигнала епидемични стойности, съобщават от министерството.

Грипната епидемия продължава в София област и общините Благоевград, Петрич, Дупница, Рила, Кочериново.

Очаква се разпространението на грипа да се увеличава в цялата страна.

И през тази година министерството е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари.

Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващителекари, се допълва в съобщението.

За предпазване от заразяване от МЗ препоръчаха: да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена, често измиване на ръцете с вода и сапун или да се използват дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа, да се закрива с ръка устата и носа при кихане или кашляне, както и да се избягва търкането на очи с мръсни ръце.

Освен това се налага и честото проветряване на въздуха в затворени помещения редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.

Водещи

Най-четени