Още 72 часа арест за Нено Димов, получи и обвинение 10.01 | 17:04

Прокуратурата ще праща вече бившия министър на съд заради яз. „Студена“

От iNews.bg

Прокуратурата привлече като обвиняем Нено Димов за умишлена безстопанственост в качеството си на министър на околната среда и водите, предаде репортер на БГНЕС.

Прокуратурата е установила, че министърът на водите и околната среда в разрез със Закона за водите е разрешавал използването на водите на яз. "Студена" за промишлени нужди, въпреки че е уведомяван, че водата в язовира намалява.

"От събраните доказателства, които са над 48 тома, сме направили обосновано предположение за безстопанственост от страна на Нено Димов, който умишлено е осъществил това деяние. За периода от 2018 г. до края на миналата година, Димов надлежно е бил информиран какво е нивото на водата в язовир "Студена". В посочения период от време, въпреки намаляващия обем на язовира, Димов е продължавал да подава едни и същи количества към промишлените дружества. Обемите са от 280 млн. към "Стомана – Перник" и около 100 млн. за другото. Министърът не е изпълнил съответните правомощия, които има", заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

От началото на 2018 г. управата на язовира са уведомявали ВиК Перник и министъра на околната среда и водите за ситуацията. Въпреки това министър Нено Димов е разрешавал на определени фирми да черпят вода за промишлени нужди – "Стомана Индъстри” и "Топлофикация Перник”.

От прокуратурата обясниха, че се проверяват всички факти.

В качеството на обвиняем министърът на екологията Нено Димов, чиято оставка беше подписана и приета по-рано днес, е привлечен като длъжностно лице за умишлена безстопанственост. Законът предвижда от 2 до 8 години затвор за това престъпление.

Ако министърът не беше разрешил използването на водите на язовир "Студена" за промишлени нужди, в момента там щеше да има достатъчно количество вода, за да няма воден режим в Перник, категорични са съдебните власти.

Събраните по делото доказателства дават основания да се предположи, че Димов може да извърши още престъпления и да повлияе на съдебното производство. Издадена е заповед за задържане за 72 часа, уточниха от прокуратурата.

В законовия срок, след изтичане на мярката, прокуратурата ще поиска Нено Димов да бъде задържан за постоянно.

От прокуратурата на няколко пъти уточниха, че лично министърът на околната среда и водите е подписвал графиците за водата, ежемесечно. Той лично е бил уведомяван и е знаел за количествата вода.

В 15:00 часа днес е предявено постановлението на обвиняемото лице. До внасяне на искането на мярка за неотклонение "Задържане под стража”, Нено Димов ще бъде за 72 часа в следствения арест на "Г.М. Димитров”. 

Водещи

Най-четени