Още 89 млн. лв. за ВиК инфраструктурата на Шумен 05.07 | 16:00

Общината очаква одобрение от МОСВ за отпускането на средствата

От Андриян Георгиев

До края на седмицата Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да даде предварително становище за изпълнението на проекта "Интегриран воден цикъл за град Шумен - 2 етап", който е по Оперативна програма "Околна среда".

Това съобщи зам.-кметът по устройството на териториите, строителството и екологията Иван Йонков, цитиран от БТА.

Общата стойност на проекта е 89 246 559 лв. От тях 68 млн. лв са европейско финансиране, 17 млн. лв. ще бъдат осигурени по линия на републиканския бюджет, а община Шумен участва с над 4 млн. лв. 

"С писмо на Европейската комисия имаме зелена светлина да кандидатстваме с новия проект и няма пречка да внесем документацията в оценителната комисия преди 20 юли", отбеляза още Йонков.

Втората част на проекта за водния цикъл на Шумен включва три основни компонента - довършване на пречиствателната станция, изграждане на нови или съществуващи водопроводи, включващи 45 участъка от улици и територии и изграждане на канализационен колектор в кв. "Дивдядово".

Община Шумен има официален документ за удължаване на срока на първия проект за подобряване водния цикъл на града по програма ИСПА до 1 септември. Дотогава трябва да бъде подписан и Акт 15. 

Водещи

Най-четени