Още двама в битката за нов главен прокурор 22.11 | 10:30

Галина Тонева понастоящем е заместник-главен прокурор, а Борислав Сарафов - ръководител на Специализираната прокуратура

От Ивелина Георгиева

Галина Тонева и Борислав Сарафов са двете нови кандидатури, които членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха за главен прокурор.

Галина Тонева понастоящем е заместник-главен прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП). Тя има 27 г. стаж в органите на съдебната власт. Кандидатурата й бе предложена от Камен Ситнилски, член на ВСС, като зад нея застанаха още 4-ма магистрати.

Според тях Тонева притежава всички нравствени, делови и морални качества за главен прокурор. Като съществено национално предимство на Тонева е съчетанието й на дългогодишната й работа като съдия с работата й като прокурор и зам.-главен прокурор, смятат номиниралите я кандидати.

Тонева познавала всички проблеми във ВКП и така може да осигури плавен преход при смяната на ръководителите в прокуратурата. Освен това тя притежавала отлична квалификация и опит в международното сътрудничество по наказателните дела.

Зам.-главният прокурор има сериозни концептуални идеи и конкретни мерки за реформи в прокуратурата.

Другата кандидатура - Борислав Сарафов, бе представена от Георги Колев, председател на ВАС. Сарафов в момента е ръководител на Специализираната прокуратура. По думите на Колев Сарафов има професионални и лидерски качества, и многократно е награждаван от ВСС.

Така, до този момент кандидатурите за главен прокурор стават три - на Сотир Цацаров, Галина Тонев и Борислав Сарафов. Сотир Цацаров бе първият кандидат за нов главен прокурор. Седем членове на ВСС внесоха кандидатурата на председателя на Пловдивския окръжен съд в началото на месеца.

Правосъдният министър Диана Ковачева изрази радостта си като по този начин ще има състезателност на избора. Ковачева запозна магистратите в началото на заседанието с писмо на Сотир Цацаров, в което той коментира приетите процедурни правила за избор на главен прокурор и моли за тяхното преразглеждане.

Цацаров смята, че не трябва да се предизвикват никакви съмнения относно процедурата по избор на главен прокурор.

Изборът на нов главен прокурор може да стане най-рано на 13 декември.

Водещи

Най-четени