Още квартали в София ще събират боклуците разделно 08.12 | 17:34

Общината ще проучва възможността за изграждане на инсталации за оползотворяване на строителни отпадъци

От iNews.bg

През 2021 г. Столична община ще разшири системата за разделно събиране на отпадъци, която работи успешно като пилотен проект в район "Надежда", и ще закупи нова техника за рекултивация на депата и поддържане на чистотата в града. Зам.-кметът по екология Десислава Билева предлага за това да бъдат използвани част от отчисленията, които Столична община е натрупала за намаление на депонираните отпадъци, съгласно закона чл. 64 от Закона за управление на отпадъците.

Предложението ѝ до Столичния общински съвет включва още и проучване на възможността за изграждане на инсталации за оползотворяване на строителните отпадъци. С проектите за разделно събиране в районите се обособяват специални места за контейнери за различните типове отпадъци, а част от спестените средства от рециклиране се връщат за облагородяване на квартала, който участва.

Размерът на средствата, които ще бъдат използвани за трите проекта, е 7 млн. лв. Общо натрупаните отчисления по Закона за управление на отпадъците от Столична община са 27 млн. за последните 9 години. Те ще бъдат използвани поетапно за подобряване на чистотата в града и постигане на целите за "Кръгова икономика" на Европейския съюз. 

Водещи

Най-четени