Още не са ясни причините за пожара в Бистришко бранище 29.08 | 07:22

Телефонните клетки показват, че в района е имало около 10 000 туристи, но данни за човешка намеса засега няма

От Андриян Георгиев

600 декара гора е унищожил пожарът в резервата Бистришко бранище на Витоша. Огънят е поразил около 6 процента от площта на резервата.

Разследването до този момент показвало, че бедствието не е тръгнало от човешка намеса. Всъщност пожаро-техническата експертиза все още не е готова. Тя трябва да посочи причината за огнената стихия.

Разпитани са десетки свидетели, иззети са и всички камери в района. Телефонните клетки показвали, че в района е имало около 10 000 туристи.

"Пожарът е възникнал в много труднопроходима местност, от 10 години там не е стъпвал човешки крак и никой от разпитаните свидетели не е видял човек", заяви разследващият полицай Трифон Бойчев пред bTV.

Според Бойчев с оглед на големите горещини е възможно някое парче стъкло да е изиграло ролята на лупа и да е възпламенило, понеже всичко е било сухо.

Пожарът се е развил изцяло в стари ветровални короядни петна, жива дървесина не била засегната, единствено е засегната при прокарването на просеките, за да бъде потушен пожара.

"Научната общност сега умува как да съживи изпепеления кът от резервата", заяви инж. Стефан Борисов, директор на РИОСВ-София.

Независимо дали пожарът е причинен от човешка ръка или не, вече се обсъжда идеята за създаване на паркова охрата. Тя ще контролира потока от туристи в резерватите.

Водещи

Най-четени