Още няма яснота за оставките в БДЖ 04.12 | 12:43

Транспортният министър Росен Желязков все още не е съобщил дали приема оставките на ръководството на холдинга

От iNews

Транспортният министър Росен Желязков все още не е съобщил дали приема оставките на ръководството на "Холдинг БДЖ", въпреки че срокът, който бе поставил за това, изтече преди няколко дни. Той на няколко пъти след встъпването си в длъжност обяви, че изчаква одита на Министерството на транспорта в "БДЖ-Пътнически превози", който трябваше да е готов до края на месец ноември, за да каже дали приема трите оставки – на Велик Занчев, Владимир Владимиров и Филип Алексиев.  В интервю за bTV на 23 ноември Желязков обяви, че е склонен да твърди, че ще приеме оставките в БДЖ, защото ръководството вече няма с какво да допринесе за развитието на железниците.
От пресцентъра на ресорното министерство обясниха пред Economic.bg, че министърът е на Съвет на министрите в Европейския парламент във връзка с промените в пакет "Мобилност 1", засягащи българските превозвачи и ще се запознае с одита след като се върне. От там обаче не потвърдиха дали одитът е готов.
В началото на миналия месеца изненадващо за някои, закъсняло за много други, цялото ръководство на "Холдинг БДЖ" подаде оставки, а причината, която Желязков посочи е "лоша комуникация и невъзможност за работа в екип". В няколко свои медийни изяви след това транспортният министър заяви, че вече няма нужда от съществуването на холдинговата структура, а е нужно преструктуриране на организацията.
В средата на месеца Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени поръчката за доставката на 42 нови мотрисни влака за БДЖ. Регулаторът е уважил жалбата на германския концерн Siemens, а срещу условията в търга жалби изпратиха още чешката Skoda и китайската държавна компания CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation). Поръчката обаче беше разкритикувана от експертите още в момента на нейното публикуване, а сега КЗК потвърждава нейната несъстоятелност.

Водещи

Най-четени